7 εκπληκτικά πλεονεκτήματα του τρεξίματος

33
7 εκπληκτικά πλεονεκτήματα του τρεξίματος

Φυσικά, το τρέξιμο είναι φανταστικό για τη φυσική σας κατάσταση, αλλά τι γίνεται με τα άλλα πλεονεκτήματά του; Ακολουθούν διάφορα πλεονεκτήματα για την υγεία και πρόσθετοι τρόποι με τους οποίους το τζόκινγκ μπορεί να σας ωφελήσει, από τη βοήθεια με την κατάθλιψη έως τη βελτίωση του ύπνου.

Καλύτερος ύπνος

Το τακτικό τρέξιμο μπορεί πιθανότατα να προσφέρει τη λύση εάν αποδεικνύεται δύσκολο να έχετε έναν αξιοπρεπή ύπνο. Σύμφωνα με μια μελέτη Northwestern Medicine, το τρέξιμο μπορεί να προάγει τον καλύτερο ύπνο και μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να θεραπεύσει την αϋπνία. Τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν την τάση να κοιμούνται πιο ήσυχα και να κοιμούνται πιο γρήγορα. Το τρέξιμο βοηθά τους μύες να ξεκουράζονται κατά τη φάση της άσκησης μετά την ενδορφίνη, και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που οι δρομείς είναι εξαντλημένοι μετά από μια συνεδρία.

2 Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Το τρέξιμο και άλλες καρδιαγγειακές ασκήσεις έχει αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμα για άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ανακάλυψαν ότι αυτό προκλήθηκε από το “runner’s high” που προκάλεσε οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται μετά την άσκηση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασής της. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα άτομα με κατάθλιψη ανταποκρίνονται καλά στο τζόκινγκ, το τρέξιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για φάρμακα.

3 Βελτιωμένη ευεξία

των αρθρώσεων Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το τρέξιμο δεν είναι πάντα επικίνδυνο για τις αρθρώσεις σας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι δρομείς έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στις αρθρώσεις τους. Το τρέξιμο βοηθά στην οικοδόμηση της δύναμης των αρθρώσεων και των μυών, η οποία με την πάροδο του χρόνου βοηθά στην αποφυγή της οστεοαρθρίτιδας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι δρομείς τείνουν να κουβαλούν λιγότερο βάρος, γεγονός που μειώνει την πίεση που φέρουν βάρος στις αρθρώσεις.

4 Ενισχύει τη σεξουαλική ζωή

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο σας. Το τρέξιμο μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας αλλά και την αυτοπεποίθηση και την εικόνα του σώματός σας. Το τρέξιμο μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών και να μειώσει τα περιστατικά υπογοναδισμού, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη επιθυμία, σύμφωνα με μελέτη της Endocrine Society. Η απώλεια λίπους στην κοιλιά που προκαλείται από το τρέξιμο μπορεί επίσης να υποδηλώνει βελτιωμένη ροή αίματος στο πέος.

5 Βελτιώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την ηλικία

Θέλετε να ζήσετε πολύ; Το τρέξιμο μπορεί να είναι η λύση. Σύμφωνα με μια έρευνα στο Archives of Internal Medicine, οι ηλικιωμένοι που κάνουν τζόκερ είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες από τους μη δρομείς να πεθάνουν πολύ σύντομα από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρεχαν κατά μέσο όρο 80 λεπτά την εβδομάδα, βρέθηκαν επίσης να έχουν πιο υγιείς αρθρώσεις και είχαν χαμηλότερες περιπτώσεις λοιμώξεων και νευρολογικών παθήσεων από τους λιγότερο δραστήριους ομολόγους τους.

6 Μείωση των ασθενειών

Όσοι δεσμεύονται στο τρέξιμο μπορούν να αποκομίσουν κάποια οφέλη για την υγεία από αυτό. Οι τακτικοί δρομείς πιστεύεται ότι έχουν μικρότερο κίνδυνο ασθένειας και, ως εκ τούτου, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν την εργασία τους λόγω ασθένειας. Επειδή το τρέξιμο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσετε. Το τρέξιμο απαλλάσσει τους πνεύμονες από τα αερομεταφερόμενα βακτήρια και η αυξημένη ζεστασιά του σώματος αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό τυχόν υπολειμμάτων βακτηρίων. Το τρέξιμο ενισχύει την ικανότητα του σώματος να κυκλοφορεί τα αμυντικά κύτταρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε την υπερβολή γιατί το υπερβολικό τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική προπόνηση, η οποία μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

7 περισσότερες προσοδοφόρες επιλογές καριέρας

Αναζητάτε δουλειά με μεγαλύτερες προοπτικές; Οπότε καλύτερα να αρχίσεις να κινείσαι. Το τρέξιμο έχει συνδεθεί με βελτιωμένη δημιουργικότητα και εστίαση, σύμφωνα με ερευνητές στο Rhode Island College. Σύμφωνα με την έρευνα, η άσκηση προκαλεί αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και τα πλεονεκτήματα μπορούν να παραμείνουν έως και δύο ώρες μετά τη δραστηριότητα. Για όσους εργάζονται, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το τρέξιμο πριν από τη δουλειά ή κατά τη διάρκεια του γεύματος θα σας φέρει μπροστά από τους συναδέλφους σας.

Leave a Reply