11+ Συμβουλές για να βελτιώσετε τη φόρμα σας το 2023

16
11+ Συμβουλές για να βελτιώσετε τη φόρμα σας το 2023

Η βελτίωση της φόρμας τρεξίματος δεν συμβαίνει φυσικά. Το να τρέχεις περισσότερο δεν σημαίνει ότι τρέχεις καλύτερα. Πρέπει να λάβετε σκόπιμα μέτρα για να βελτιώσετε τη φόρμα τρεξίματός σας και να ενισχύσετε την οικονομία σας.

Ως παιδιά, το τρέξιμο μας έρχεται φυσικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρόπος που τρέχουμε είναι ο πιο  οικονομικός . Δεν σημαίνει ότι η φόρμα τρεξίματός μας βελτιστοποιεί τη χρήση της ενέργειας του σώματός μας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε βηματισμό. Έχει κανείς την τέλεια, σωστή φόρμα τρεξίματος ;

Όχι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφέλη και ότι δεν πρέπει να εξασκούμαστε στη βελτίωση της φόρμας τρεξίματός μας σε καθημερινή βάση. Σήμερα, θα εξερευνήσουμε τα οφέλη της σωστής φόρμας τρεξίματος και θα ακούσουμε συμβουλές από τους ειδικούς προπονητές μας TRE σχετικά με τη μεγιστοποίηση της φόρμας τρεξίματός σας, ώστε να μπορείτε να τρέχετε πιο δυνατά, περισσότερο και πιο γρήγορα.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τη φόρμα τρεξίματός σας

Όλοι έχουμε ένα συγκεκριμένο, ιδιαίτερο βάδισμα τρεξίματος. Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχω τρέξει για πολύ καιρό, τους οποίους μπορώ να φωνάξω πριν καν τους δω κοιτώντας τη σκιά τους ή ακόμα και ακούγοντας πώς ο ρυθμός τους καθώς τα πόδια τους χτυπούν στο έδαφος πίσω μου. Είναι αυτό που μας κάνει μοναδικούς – αλλά η βελτίωση της φόρμας τρεξίματός μας κάνει επίσης κάθε τρέξιμο καλύτερο δρομέα και βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών .

Οι κορυφαίες συμβουλές για να βελτιώσετε τη φόρμα τρεξίματός σας είναι:

  • Τρέξε ψηλά για να βοηθήσεις τους γλουτούς σου να μην δουλεύουν πολύ σκληρά. Ένας από τους προπονητές μου είπε: «Φανταστείτε ότι έχετε ένα κορδόνι να σας τραβάει λίγο πάνω από το κεφάλι σας». Το να τρέχεις ψηλά διατηρεί το σώμα σου ισορροπημένο και τους μύες να δουλεύουν παράλληλα.
  • Το να αποφεύγετε να σταυρώνετε τα χέρια σας ο ένας πάνω από τον άλλο σας βοηθά να εξοικονομείτε ενέργεια, ώστε να μην χτυπάτε στον τοίχο στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής προπόνησης ή αγώνα. Έχουμε ασκήσεις για να σας βοηθήσουμε να εστιάσετε σε αυτό!
  • Ένας υψηλός ρυθμός τρεξίματος 184-190 bpm ενθαρρύνει το πόδι σας να προσγειωθεί κάτω από τους γοφούς σας, σε αντίθεση με τον πολύ μεγάλο διασκελισμό – που ονομάζεται επίσης υπερβήμα. Όταν κάνετε υπέρβαση, το πόδι σας προσγειώνεται πολύ μπροστά από το γόνατό σας, προκαλώντας ένα χτύπημα στη φτέρνα, το οποίο συχνά προκαλεί τραυματισμό.  

Το κανάλι μας στο YouTube είναι γεμάτο με βίντεο που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη σωστή φόρμα τρεξίματος . Ολοκλήρωση αγοράς:

1. Διόρθωση φόρμας εκτέλεσης πέντε λεπτών

Το πεντάλεπτο βίντεο επιδιόρθωσης φόρμας τρεξίματος του Coach Nate αποκαλύπτει δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δρομείς όλων των επιπέδων – πτώση ισχίου και υπερβολική περιστροφή. Ανακαλύψτε συγκεκριμένα απτά, ιδέες για το πώς να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση και να κάνετε βελτιώσεις στις προπονήσεις σας. 

2. Βελτίωση της φόρμας τρεξίματος χωρίς προπονητή ή κάμερα

https://youtube.com/watch?v=JGi6BrvR5q0%3Flist%3DPLlt-HVB7j4c0vMEG7CuFMmO95MGxubt10

Η κατασκευή σωστής τεχνικής τρεξίματος χωρίς προπονητή ή κάμερα μπορεί να φαίνεται αδύνατη στην αρχή. Όμως, είναι η καλύτερη προσέγγιση για δρομείς όλων των επιπέδων να κάνουν σταθερές βελτιώσεις. Σε αυτό το βίντεο, ο Coach Nate μοιράζεται μια αισθητηριακή προσέγγιση για την τεχνική τρεξίματος χρησιμοποιώντας αυτά που νιώθετε και αυτά που ακούτε για να κάνετε κρίσιμες προσαρμογές και αλλαγές.

Κανονικά, αυτό το είδος άσκησης θα ήταν πολύ δύσκολο να το κάνετε ενώ ακούτε μουσική ή ένα podcast, αλλά με τα σωστά ακουστικά και την τεχνολογία οστικής αγωγιμότητας, μπορείτε πραγματικά να κάνετε και τα δύο. 

3. Βελτιώστε τη φόρμα τρεξίματός σας με την κατάλληλη αιώρηση βραχίονα και

https://youtube.com/watch?v=vzhHkwI-Jp4%3Flist%3DPLlt-HVB7j4c0vMEG7CuFMmO95MGxubt10

Ο Coach Holly είναι επαγγελματίας που ασχολείται με το τρέξιμο. Μάθετε πώς να βελτιώσετε τη φόρμα τρεξίματός σας με πιο αποτελεσματική αιώρηση χεριού και αυξημένη σταθερότητα του πυρήνα. Ελάτε μαζί της για να σας οδηγήσει σε μερικές απλές ασκήσεις για να τρέξετε πιο γρήγορα και πιο δυνατά από ποτέ!

4. Πώς να αλλάξετε την τεχνική τρεξίματος – και πότε να το κάνετε

https://youtube.com/watch?v=z6ijIqqNIR8%3Flist%3DPLlt-HVB7j4c0vMEG7CuFMmO95MGxubt10

Γίνετε μέλος του Coach Nate και βουτήξτε στις κοινές παρανοήσεις που έχουν πολλοί δρομείς σχετικά με την τεχνική τρεξίματος – και τα λάθη που κάνουν όταν προσπαθούν να την αλλάξουν, όπως το να εστιάζουμε πολύ στα πόδια μας ή να αλλάζουμε πράγματα πολύ γρήγορα και ακατάλληλα. Μάθετε τρεις ισχυρές ασκήσεις τρεξίματος που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα και θα σας προετοιμάσουν για μακροπρόθεσμη επιτυχία και βελτίωση.

Οι καλύτεροι τρόποι για τη βελτίωση της φόρμας τρεξίματος από τους ειδικούς προπονητές της TRE

Ζητήσαμε από την ομάδα προπονητών μας που έχει βοηθήσει εκατοντάδες δρομείς να βελτιώσουν τη φόρμα τρεξίματός τους για τις καλύτερες συμβουλές τους. Να τι είπαν:

6. Coach Edward Wickham: Form Drills

Προπονητής Έντουαρντ

«Η αγαπημένη μου συμβουλή για τη βελτίωση της φόρμας τρεξίματος είναι να κάνω ασκήσεις φόρμας και μετά να κάνω εργασίες ταχύτητας. Από την εμπειρία μου, το να κάνω την εργασία ταχύτητας αναγκάζει το σώμα μου να δημιουργήσει την πιο αποτελεσματική φόρμα. Ξεκινήστε με σύντομους χρόνους: 6 x 3:00 λεπτά σε ρυθμούς ρυθμού με τρία λεπτά ανάκαμψης, για παράδειγμα, στη συνέχεια προχωρήστε τελικά σε μεγαλύτερους χρόνους και συνολική διάρκεια, όπως 4 x 8:00 λεπτά σε ρυθμό ρυθμού με λεπτά ανάκαμψης.

7. Coach Craig Dos Santos: Mental Models

Προπονητής Κρεγκ

Συμβουλή 1 : Χρησιμοποιήστε νοητικά μοντέλα. Μερικές φορές δυσκολεύομαι να προσγειωθώ κάτω από το κέντρο βάρους μου, οπότε συχνά φαντάζομαι μια αλυσίδα γύρω από τη μέση μου που με τραβάει προς τα εμπρός, έτσι ώστε να γέρνω περισσότερο και να οδηγώ περισσότερο με τους γοφούς μου.

Συμβουλή δεύτερη : Μου αρέσει επίσης να φαντάζομαι να τρέχω πάνω από το νερό (να προσγειώνομαι ελαφρά) και συχνά αφαιρώ τα ακουστικά μου και ακούω να δω αν μπορώ να ακούσω πολύ το χτύπημα του ποδιού μου. Όσο πιο ελαφρύ το νιώθεις, τόσο το καλύτερο».

8. Προπονητής Nate Helming: Εστιάστε σε ένα πράγμα

«Συμβουλή 1 : Εάν θέλετε να αλλάξετε τη φόρμα εκτέλεσης, μην προσπαθήσετε να κάνετε όλες τις αλλαγές για όλη την ώρα που τρέχετε. Θα αισθάνεστε περίεργα και θα είστε άθλια και στο τέλος θα σβήσει η φλόγα. Αντίθετα, επιλέξτε ένα πράγμα και επικεντρωθείτε σε αυτό για μια εβδομάδα τη φορά. Αφιερώστε τρία έως πέντε λεπτά εστιασμένα στις κορυφές του στην αρχή και στο τέλος των τρεξίματών σας. Ενδιάμεσα, αφήστε το νοερά και προσπαθήστε να διασκεδάσετε!

Συμβουλή δεύτερη : Αν πρόκειται να «διορθώσετε» οτιδήποτε, μην ξεκινάτε με τα πόδια σας. Πολύ συχνά, θα ανταλλάξετε ένα πρόβλημα με ένα άλλο προσπαθώντας να χειριστείτε πώς τα πόδια σας χτυπούν στο έδαφος. Αντίθετα, ξεκινήστε με χαλαρούς ώμους και μια ομαλή αιώρηση του χεριού. Εάν παραμείνετε χαλαροί και ομαλοί εδώ, θα διασφαλίσετε ότι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε ομαλοί και ξεκούραστοι – όχι μόνο για υψηλότερους ρυθμούς, αλλά για πιο φυσικό βήμα!»

9. Coach Elizabeth Inpyn: Αναπτύξτε τη στάση σας

Προπονητής Ελισάβετ

Συμβουλή 1 : Αναπτύξτε μια « Προεδρική στάση». Όντας ίσιος και ψηλός, βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι σας είναι μπροστά από τους γοφούς σας για να επηρεάσετε τη φυσική ορμή προς τα εμπρός.

Συμβουλή δεύτερη : Βελτιώστε τη μεταφορά του χεριού σας. Δεν είσαι καγκουρό! Επικεντρωθείτε σε μια τακτοποιημένη και εύπλαστη χειρολαβή, με την ώθηση της αιώρησής σας να γίνεται κυρίως πίσω από το σώμα σας.»

10. Coach Holly Martin: Slow Down

Προπονητής Χόλι

Συμβουλή 1 : Δεν μπορείτε να περιμένετε να κάνετε μια σημαντική μεταμόρφωση με τον κανονικό σας ρυθμό, επομένως επιβραδύνετε όταν «διορθώνετε» τη φόρμα σας. Μπορείτε πάντα να επιταχύνετε τα πράγματα όταν νιώθετε άνετα, αλλά αν χρειάζεται να επιβραδύνετε για να μάθετε πώς και γιατί λειτουργεί κάτι, κάντε το!

Συμβουλή δεύτερη : Για μένα, τα μικρότερα, πιο γρήγορα βήματα είναι το χρυσό εισιτήριο για να σηκωθώ σε οποιοδήποτε λόφο. Έχω κάνει πολλούς μεγάλους αγώνες με πολύ αναρρίχηση και αυτός ο διακόπτης έχει κάνει τη διαφορά – επιτρέποντάς μου να ελέγχω την αναπνοή μου κρατώντας τους γοφούς μου προς τα εμπρός, έτσι ώστε οι γλουτιαίοι, οι οπίσθιοι μηριαίους και ο πυρήνας μου να με βγάλουν πέρα ​​από τα δύσκολα δούλεψε χωρίς τραυματισμούς».

11. Προπονητής Μόργκαν Χόκινς: Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Προπονητής Μόργκαν

Συμβουλή 1 : Ειδικά σε λοφώδεις διαδρομές, τείνω να σκύβω επειδή είμαι κουρασμένος. Για να με βοηθήσει να επαναφέρω τη φόρμα μου, φαντάζομαι ότι κάποιος είχε ένα σχοινί γύρω από τη μέση μου και με τραβάει στο λόφο. Αυτό με κάνει να σπρώχνω από τους γοφούς μου και να χρησιμοποιώ τους γλουτούς μου – από όπου πηγάζει όλη η δύναμή σου. Εάν είστε σκυμμένοι στη μέση, οι γλουτοί σας δεν μπορούν να «πυροδοτήσουν».

Συμβουλή 2 : Κατά τη διάρκεια αγώνων ή σκληρών τρεξίματος, είναι εύκολο να ζοριστείτε και να εστιάσετε απλώς στο να φτάσετε στον προορισμό σας και όχι στο πώς φαίνεται η φόρμα σας. Πρέπει να υπενθυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου να τινάζω τα χέρια μου και να λυγίζω τα δάχτυλά μου για να χαλαρώσω. Παίρνω επίσης μια βαθιά ανάσα μέχρι το στομάχι μου και εκπνέω ενώ γυρίζω τους ώμους μου προς τα πίσω για να τους επαναφέρω και να χαλαρώσω».

Βελτιώστε τη φόρμα τρεξίματός σας με την εφαρμογή TRE

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη φόρμα τρεξίματός σας και να γίνετε πιο δυνατός, πιο γρήγορος δρομέας – ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προπονητικά μας προγράμματα, φροντίστε να κατεβάσετε την εφαρμογή μας  για πρόσβαση σε νέες προπονήσεις κάθε εβδομάδα και σε τόνους προπονητικών βίντεο και πόρων!

Leave a Reply