Τρέξιμο στη ζέστη: 14 Συμβουλές για τρεξίματα ζεστού καλοκαιριού

12
Τρέξιμο στη ζέστη: 14 Συμβουλές για τρεξίματα ζεστού καλοκαιριού

Το τρέξιμο στη ζέστη είναι δύσκολο ακόμα και για τους πιο έμπειρους αθλητές. Μερικοί το λατρεύουν. άλλοι το μισούν. Αλλά ανάλογα με το πού ζείτε, είναι κάτι με το οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν. 

Προνόμια τρέξιμο στη ζέστη

Το τρέξιμο στη ζέστη μπορεί να είναι άθλιο, αλλά παρέχει μερικά σημαντικά προπονητικά οφέλη που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν διαφορετικά:

  • Κατασκευή προσαρμογών θερμοκρασίας:  Ο καιρός δεν είναι πάντα φιλικός την ημέρα του αγώνα, αλλά πρέπει να τρέξεις ούτως ή άλλως. Με την προπόνηση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, προετοιμάζετε το σώμα σας ώστε να προσαρμοστεί και να αποδώσει (ακόμα κι αν ο καιρός δεν είναι ιδανικός).
  • Ενισχύστε τη μέγιστη VO2 σας:  Το τρέξιμο στη ζέστη μπορεί να έχει πιο θετική επίδραση στη μέγιστη VO2 σας από την προπόνηση σε υψόμετρο.
  • Βελτιώστε την οικονομία της άσκησής σας:  Χρειάζεται πολλή δουλειά για να τρέξετε στη ζέστη. Όταν το κάνετε, η οικονομία τρεξίματός σας βελτιώνεται, επιτρέποντάς σας να πηγαίνετε μακρύτερα και περισσότερο με λιγότερη ενέργεια. Μπορείτε να τρέξετε με μειωμένο καρδιακό ρυθμό με οποιονδήποτε δεδομένο ρυθμό, και αυτό μειώνει επίσης την προσπάθειά σας που αντιλαμβάνεστε.

14 Συμβουλές για τρέξιμο στη ζέστη

Οι δρομείς πρέπει να προγραμματίσουν κατάλληλα για να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία τους και να προπονηθούν με ασφάλεια σε ζεστό καιρό. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να απαιτηθεί ιατρική φροντίδα και να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως αφυδάτωση, αποπροσανατολισμό, θερμικές κράμπες ή θερμοπληξία.

Αλλά αν προετοιμαστείτε υπεύθυνα και ακούτε το σώμα σας, μπορείτε να συνεχίσετε τα τρεξίματά σας σε τακτική βάση αυτό το καλοκαίρι. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς.

1. Η συνέπεια είναι το κλειδί για την εκπαίδευση

Τα περισσότερα προγράμματα κατάρτισης βασίζονται στη συνέπεια. Ωστόσο, ορισμένοι δρομείς χρησιμοποιούν τις υψηλές θερμοκρασίες ως δικαιολογία για να αποφύγουν ένα συγκεκριμένο τρέξιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικής ζέστης, μπορεί να δικαιολογείται. Αλλά πάρα πολλές ημέρες άδειας μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ατελές πρόγραμμα προπόνησης που δεν θα σας προετοιμάσει για την επόμενη αγωνιστική σας ημέρα.

Αν μόλις ξεκινήσατε την προπόνηση το χειμώνα, το τρέξιμο σε υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχετε συνηθίσει στον διάδρομο όταν έκανε κρύο. Το σώμα σας θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στις ζεστές μέρες και θα πρέπει να προσέχετε να μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ μακριά. 

Το τρέξιμο στη ζέστη απαιτεί ένα ιδιαίτερο είδος προετοιμασίας και αφοσίωσης. Λαμβάνοντας τα κατάλληλα βήματα, σύντομα θα αγκαλιάσετε τη ζέστη αντί να τη χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία για να παραλείψετε ένα τρέξιμο. Κάνοντας αυτές τις πέντε εργασίες, θα παραμείνετε σε καλό δρόμο και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας αυτό το καλοκαίρι.

2: Καταγράψτε τα μίλια σας θρησκευτικά

Αν δεν το καταγράψατε, το εκτελέσατε; Ο μόνος τρόπος για να κόψετε δευτερόλεπτα από το PR σας είναι να κρατήσετε ένα αρχείο καταγραφής της τρέχουσας χιλιομετρικής απόστασης, των διαχωρισμών και του ρυθμού ανά μίλι. Ενώ πολλές εφαρμογές και ρολόγια το κάνουν αυτό αυτόματα για εσάς, θα συνιστούσα να εξάγετε τα δεδομένα σας σε ένα υπολογιστικό φύλλο μετά από κάθε εκτέλεση ή να το κάνετε με το χέρι — ειδικά το καλοκαίρι.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει συνεχώς να προσαρμόζετε το πρόγραμμα προπόνησής σας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ίσως χρειαστεί να συντομεύσετε το μακροπρόθεσμο τρέξιμο μια μέρα για να αποφύγετε το τρέξιμο στην απογευματινή ζέστη. Η προπόνηση του ρυθμού σας την Πέμπτη μπορεί να χρειαστεί να ανατεθεί εκ νέου στο νωρίς το πρωί της Παρασκευής, εάν ο δείκτης θερμότητας για εκείνη την ημέρα είναι πολύ υψηλός. 

Εκτυπωμένο ημερολόγιο λειτουργίας

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα προπόνησής σας πιθανότατα επηρεάζεται λόγω της ζέστης, είναι σημαντικό να έχετε έναν τρόπο χωρίς προβλήματα να σημειώνετε τις ημέρες που έχετε μειώσει τα χιλιόμετρα, ώστε να μπορείτε να το αναπληρώσετε αργότερα. 

3: Προσαρμογές ρουτίνας ανταμοιβής

Αν ήσουν απογευματινός δρομέας όλη σου τη ζωή, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις να τρέξεις νωρίς το πρωί. Αλλάξτε το.

Μην είστε δεσμευμένοι σε αυτό που κάνατε πάντα. Μερικές φορές πρέπει να γίνετε δημιουργικοί το καλοκαίρι για να αποφύγετε τη ζέστη του καλοκαιριού. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγεις από την κανονική σου ρουτίνα, αλλά υπάρχει ένα κόλπο για να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια τρεξίματος.

Όταν αλλάζετε την ώρα της ημέρας που τρέχετε, προσθέστε κάποιο είδος ανταμοιβής μετά το τρέξιμό σας. Ενώ μια νέα ρουτίνα μπορεί να φαίνεται ξένη στην αρχή, μια ανταμοιβή—όπως ένα Gatorade, μια νέα λίστα αναπαραγωγής ή ένα παγωμένο νερό—μπορεί να σας δελεάσει αρκετά ώστε να κάνετε την αλλαγή. Κάντε τη ρουτίνα σας να αλλάξει μια εκδήλωση από μόνη της και θα είστε ενθουσιασμένοι να τρέχετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. 

4: Σχεδιάστε το τρέξιμό σας την προηγούμενη μέρα

Μην ξυπνάτε και πιστεύετε ότι θα είστε σε θέση να ξεκινήσετε τη δράση και να χτυπήσετε τα μονοπάτια όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας. Ένα βήμα έξω με τη θερμοκρασία 90+ βαθμών και προτού το καταλάβετε, η σκέψη “είναι πολύ ζεστό”  θα κολλήσει στο μυαλό σας και θα επιστρέψετε στο σπίτι. 

Ρούχα στρωμένα για τρέξιμο

Όταν ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα πάνε στραβά—είτε αφήνετε το ρολόι σας στο σπίτι είτε τα ακουστικά σας δεν είναι φορτισμένα—το μυαλό σας θα προσπαθήσει να παρακάμψει το τρέξιμο όταν θα ζήσετε για πρώτη φορά τον ζεστό καλοκαιρινό καιρό της ημέρας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προγραμματίσετε το τρέξιμό σας την προηγούμενη μέρα. Πάντα να προετοιμάζεστε προληπτικά για την επόμενη διαδρομή για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για αυτό. 

Μερικά βασικά βήματα προετοιμασίας περιλαμβάνουν:

  • Τοποθετήστε τα ελαφριά ρούχα σας για τρέξιμο
  • Αποφασίστε αν θέλετε να φορέσετε καπέλο ή γείσο για να μπλοκάρετε τον ήλιο
  • Διασφαλίζοντας ότι έχετε αρκετό αντηλιακό με το σωστό SPF που θέλετε
  • Χαρτογραφώντας τη διαδρομή και τα συνολικά χιλιόμετρα που σκοπεύετε να τρέξετε

Με όλα τα υλικοτεχνικά στοιχεία της διαδρομής σας να έχουν ήδη προγραμματιστεί, η τριβή έχει αφαιρεθεί και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ξεκινήσετε!

5: Αφήστε το σώμα σας να υπαγορεύσει την επόμενη κίνησή σας

Φαίνεται απλό, σωστά; Το κλειδί εδώ είναι να κατανοήσετε τους περιορισμούς σας και να ακούτε το σώμα σας όταν πρόκειται για την απόδοσή σας στη ζέστη. Μπορεί να υπάρξουν μερικές μέρες που απλά δεν μπορείτε να διανύσετε άλλο ένα μίλι. Αυτό είναι απολύτως εντάξει. Είναι καλύτερο —και ασφαλέστερο— να σταματήσετε και να κάνετε διαλείμματα όπως χρειάζεται για να προσαρμοστείτε στον ζεστό καιρό και τα νέα επίπεδα υγρασίας. 

Πιθανότατα ασκείτε με ταχύτερο ρυθμό όταν τρέχετε στη ζέστη. Είναι καλύτερο να επιβραδύνετε τον ρυθμό σας ειδικά στην αρχή. Αν και ο χρόνος σας μπορεί να είναι λίγο πιο αργός από ό,τι ήσασταν πριν από τρεις μήνες, αυτός ο τύπος προσαρμογής είναι συχνά απαραίτητος.

Άτομο που τρέχει στη ζέστη

Ψάξτε για σημάδια για να καταλάβετε πώς τα πάτε στη ζέστη. Ελέγξτε τον καρδιακό σας ρυθμό. Παρακολουθήστε την αναπνοή σας. Αξιολογήστε τον ρυθμό ιδρώτα σας. Εάν φτάσετε στο σημείο να σταματήσει το σώμα σας να ιδρώνει, βρίσκεστε σε ένα επικίνδυνο μέρος. Να είστε επιμελείς και να λαμβάνετε κάθε σήμα σοβαρά. Δεν θέλετε να προκύψουν ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη από το τρέξιμό σας.

6: Διαχειριστείτε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας

Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε την εξωτερική θερμοκρασία, μπορείτε να ελέγξετε την εσωτερική. Το σώμα σας έχει μια εσωτερική θερμοκρασία που θα πρέπει να παρακολουθείτε. βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε υπερθερμανθεί. Για να διατηρήσετε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας χαμηλή, σκεφτείτε την ενυδάτωση και άλλους μηχανισμούς ψύξης.

Ενυδατωθείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας. Πιείτε παγωμένο νερό πριν το τρέξιμο για να παραμείνετε δροσεροί. Συμπληρώστε με Gatorade ή ένα αντίστοιχο αθλητικό ποτό για να ξαναγεμίσετε τους ηλεκτρολύτες σας. Πριν από το τρέξιμό σας, μείνετε σε έναν κλιματιζόμενο χώρο ή κάντε ένα μπάνιο με πάγο. Στην πορεία, προσπαθήστε να πιάσετε κρύο νερό ή πάγο για να το βάλετε παντού, ειδικά το λαιμό, το μέτωπο, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.

Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να αρχίσετε να κρυώνετε (ή να διατηρείτε) μια θερμοκρασία σώματος που ελπίζουμε ότι δεν κατακλύζεται εντελώς από την εξωτερική θερμότητα από τον ήλιο.

7. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί

Αν μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρα σε ένα κλιπ οκτώ λεπτών όταν είναι δροσερό, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά, δεν πρόκειται να αισθάνεται το ίδιο σε ζεστό καιρό – ειδικά όχι στην αρχή.

Η ζέστη επηρεάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και δεν θέλετε να τον πιέσετε πολύ δυνατά, πολύ γρήγορα. Όταν ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνεται, μειώστε την ένταση των τρεξίματών σας κατά περίπου 30 τοις εκατό και επιστρέψτε σε μια πιο σκληρή προσπάθεια.

8. Τρέξτε την καλύτερη ώρα της ημέρας

Εάν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, τρέξτε ένα μέρος της ημέρας που δεν κάνει καύσωνα, ειδικά με τον δείκτη θερμότητας. Αν μπορείτε, τρέξτε νωρίς το πρωί πριν πέσει η ζέστη ή πηγαίνετε για νυχτερινό τρέξιμο μόλις πέσει ο ήλιος.  

Προσέξτε μόνο να μην πλησιάζετε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου σας – μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Δώσε στον εαυτό σου δύο ώρες πριν χτυπήσεις το τσουβάλι αν πρόκειται να τρέξεις το βράδυ.

9. Βρείτε τη Σκιά

Μην επιλέξετε μια διαδρομή τρεξίματος που δείχνει τον καθαρό καλοκαιρινό ουρανό. Το σώμα σας θα θερμανθεί πολύ γρήγορα. Αυτή την εποχή του χρόνου, βρείτε μια πορεία με δέντρα που ρίχνουν την καλή σκιά. Θα παραμείνετε πιο ψύχραιμοι και θα μπορείτε να τρέχετε περισσότερο και πιο γρήγορα εξαιτίας αυτού.

10. Τρέξτε με έναν φίλο

Όταν τρέχετε σε υπερβολική ζέστη, είναι εύκολο να πάνε τα πράγματα γρήγορα – ειδικά αν είστε μόνοι. Τρέξτε με έναν φίλο για να δημιουργήσετε ένα σύστημα φίλων για να παραμένετε ενυδατωμένοι και να παρακολουθείτε ο ένας τον άλλον. Εάν κάποιος από εσάς αρχίσει να έχει συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζέστη, θα παρατηρήσετε και πιθανότατα θα μπορέσετε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον πριν τα πράγματα ξεφύγουν.

11. Ενσωματώστε κάποια Cross-Training

Το τρέξιμο έξω στη ζέστη για αρκετές ημέρες μπορεί να είναι κουραστικό το καλοκαίρι. Μερικές εβδομάδες, απλά δεν υπάρχει καλό διάλειμμα στον ζεστό, υγρό καιρό όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα πιο δροσερό τρέξιμο. Μην φοβάστε να υφαίνετε σε κάποιο cross-training αντί να αντέχετε τη ζέστη μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Δοκιμάστε το διάδρομο, το ελλειπτικό μηχάνημα, το κολύμπι (τι είναι καλύτερο από μια πισίνα όταν έχει τόσο ζέστη;) ή ένα σκαλοπάτι. Πολλά γυμναστήρια διαθέτουν ακόμη και κλιματιζόμενο εσωτερικό στίβο, αν θέλετε να τρέξετε αλλά προτιμάτε να αποφύγετε τον διάδρομο.

Ακολουθήστε την προπονήτρια Elizabeth για να μάθετε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές της για να μάθετε πώς να τρέχετε και να αποδίδετε καλύτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

12. Παρακολουθήστε τον ρυθμό σας

Λέμε ψέματα στον εαυτό μας αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό σε ένα υγρό 90άρι°F από ό, τι μπορούμε σε ένα καθαρό 60°Φθινοπωρινή μέρα. Σε μια εξαιρετικά ζεστή μέρα, θα χρειαστεί απλώς να επιβραδύνετε λίγο – κάθε δρομέας πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα.

Εάν τρέχετε έναν αγώνα σε μια φλογερή μέρα, προσαρμόστε τις προσδοκίες σας. Δεν μπορείτε να περιμένετε να χτυπήσετε το PR σας εάν πρόκειται να είναι πολύ πιο ζεστό από ό,τι περιμένατε. Απλώς θα καταλήξετε να βγείτε πολύ γρήγορα στο πρώτο μίλι και να χτυπήσετε νωρίς στον τοίχο.

13. Hydrate, Hydrate, Hyrate

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι το σώμα μας αποτελείται από περίπου 70 τοις εκατό νερό. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, χάνουμε νερό πολύ πιο γρήγορα. Φαίνεται να ξεχύνεται σαν βρύση από τους πόρους μας — πρέπει να το αντικαταστήσετε!

πόσιμο νερό δρομέα

Θυμηθείτε, δεν είναι το μόνο θέμα ενυδάτωσης  κατά  τη διάρκεια του τρεξίματός σας. Πιείτε περίπου δέκα έως είκοσι ουγγιές νερό περίπου πριν τρέξετε. Ανάλογα με το πόσο καιρό τρέχετε, σταματήστε και πάρτε λίγο νερό κάθε τέσσερα μίλια περίπου.

Εάν δεν τρέχετε περισσότερα από τέσσερα μίλια περίπου και έχετε ενυδατωθεί σωστά πριν από το τρέξιμο, πιθανότατα δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Εάν πρόκειται για μεγαλύτερο τρέξιμο, κουβαλήστε νερό ή φροντίστε να προγραμματίσετε στάσεις όπου γνωρίζετε ότι υπάρχει μια βρύση που λειτουργεί.

Pro-tip: Μην το παρακάνετε, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι. Όλοι έχουν βιώσει αυτή την αίσθηση τσακίσματος στο στομάχι τους όταν πίνουν πολύ νερό πολύ γρήγορα. Είναι καλύτερα να πίνετε μέτριες ποσότητες νερού μερικές φορές (νερό που δεν είναι πολύ κρύο) παρά να φορτωθείτε και να έχετε βαρύ στομάχι στην αρχή ή στα μέσα του τρεξίματός σας.

Εάν φτάσετε σε σημείο που παρατηρήσετε ότι έχετε σταματήσει να ιδρώνετε ή έχετε αρχίσει να αισθάνεστε ζάλη, ΜΗΝ το αγνοήσετε. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κίνδυνο – θα μπορούσατε ακόμη και να λιποθυμήσετε. Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε άβολα μυϊκά, και αυτή δεν είναι μία από αυτές.

Σταματήστε, πάρτε λίγο νερό, ένα Gatorade ή κάτι παρόμοιο. Ξεκουραστείτε για μερικά λεπτά και αργήστε να δείτε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην ενυδάτωση. Ίσως χρειαστεί να επιβραδύνετε λίγο τον ρυθμό σας ή να κάνετε ένα διάλειμμα με τα πόδια εδώ και εκεί. Απλώς μάθετε από αυτό και σχεδιάστε να ενυδατωθείτε καλύτερα στο μέλλον.

14. Κρατήστε το σώμα σας δροσερό

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σας δροσερό πριν τρέξετε και να το δροσίζετε αφού επιστρέψετε μέσα. Μείνετε μέσα σε ένα δροσερό μέρος πριν τρέξετε και βεβαιωθείτε ότι έχετε ενυδατωθεί σωστά.

Τις εξαιρετικά ζεστές μέρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοκύστες για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας λίγο χαμηλά, και πολλά ιπποδρόμια προσφέρουν πάγο και νερό που μπορείτε να πιείτε ή απλώς να πετάξετε ακριβώς πάνω από το κεφάλι σας. Προχωρήστε – θα νιώσετε υπέροχα, θα σας δροσίσει – και έτσι κι αλλιώς κανείς δεν κοιτάζει τα μαλλιά σας.

Μπορείτε επίσης να φορέσετε καπέλο και ανοιχτόχρωμα, ελαφριά ρούχα. Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν είναι μέρα για να φορέσετε βαριά, σκουρόχρωμα ρούχα για τρέξιμο. Επιπλέον, ένα καπέλο θα περιορίσει την έκθεσή σας στις ακτίνες UV, κάτι που είναι πάντα καλή ιδέα.

Όταν επιστρέψετε από ένα τρέξιμο με ζεστό καιρό, δροσιστείτε και ενυδατωθείτε αμέσως. Αυτή είναι η ώρα να καθίσετε με ένα μεγάλο ποτήρι νερό και να πιείτε όσο θέλετε. Συνεχίστε να πίνετε νερό και άλλα ροφήματα ενυδάτωσης όλη την ημέρα για να ενυδατώσετε πλήρως το σώμα σας και να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας. Δεν θα σας κάνει πολλά για να σας κρατήσει δροσερό, αλλά προστατεύει το δέρμα σας και σας βοηθά να κρατάτε υγιείς για κάθε τρέξιμο!

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το τρέξιμο σε υπερβολική ζέστη

Το τρέξιμο στη ζέστη καίει περισσότερες θερμίδες;

Ναί. Το σώμα σας πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για κάθε βήμα, και εργάζεται υπερωρίες για να ιδρώσει και να δροσίσει το σώμα σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καμένων θερμίδων.

Ωστόσο, η αύξηση ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη. Για παράδειγμα (αυτοί οι αριθμοί είναι εντελώς αυθαίρετοι), αν μπορείτε να τρέξετε 60 λεπτά σε μια μέρα με ήπιο καιρό και να κάψετε 600 θερμίδες, ίσως να μπορείτε να τρέξετε μόνο 30 λεπτά σε μια ζεστή μέρα—και μπορείτε να κάψετε μόνο 450 θερμίδες.

Το τρέξιμο στη ζέστη βελτιώνει τη φυσική κατάσταση;

Ναι, αλλά χρησιμοποιήστε το με σύνεση. Το τρέξιμο στη ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνο (και απειλητικό για τη ζωή) κατά καιρούς, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτό το προπονητικό ερέθισμα. Ευκολία σε αυτό.

Ίσως ενσωματώσετε 1 ζεστή ημέρα τρεξίματος ή σάουνα στην εβδομάδα σας. Δείτε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας. Θυμηθείτε, τα επιπλέον ερεθίσματα από το τρέξιμο στη ζέστη θα επιβαρύνουν το σώμα σας, παρόμοια με μια σκληρή προπόνηση, μακροχρόνιο τρέξιμο ή προπόνηση ρυθμού – σχέδιο για επαρκή ανάπαυση και αποκατάσταση μετά από ένα τρέξιμο σε ακραίες θερμοκρασίες.

Παρακολούθηση επιτυχίας τρεξίματος ζεστού καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης για πολλούς. Υπάρχουν διακοπές, μαγειρικά σκεύη, πυροτεχνήματα και ζεστές θερμοκρασίες – τι δεν πρέπει να αγαπήσετε; Λοιπόν, για τους περισσότερους δρομείς, η ζέστη του καλοκαιριού είναι περισσότερο ενόχληση παρά χαρά. Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο ζεστός καιρός μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα προγράμματα προπόνησης των δρομέων και στην υγεία των δρομέων.

Leave a Reply