Πώς να βελτιώσετε τη φόρμα τρεξίματός σας

23
Πώς να βελτιώσετε τη φόρμα τρεξίματός σας

Για να τρέξετε όσο πιο ομαλά και αποτελεσματικά μπορείτε, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη την τεχνική σας. Εδώ είναι ένας οδηγός για τη βελτίωση της φόρμας τρεξίματός σας.

Αν και όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τις βασικές αρχές του τρεξίματος (αριστερό πόδι, δεξί πόδι, κ.λπ.), μπορεί να είναι χρήσιμο να έχουμε μια βασική κατανόηση της σωστής τεχνικής. Οι παρακάτω υποδείξεις για σωστή φόρμα τρεξίματος παρέχουν συμβουλές για το πώς να συγκεντρωθείτε σε ορισμένα μέρη του σώματος:

Μάτια

Ποτέ μην τρέχετε ενώ διατηρείτε το βλέμμα προς τα κάτω στα πόδια σας. Για να αναπτύξετε την κατάλληλη φόρμα τρεξίματος, τα μάτια σας θα πρέπει να εστιάζονται περίπου 10 έως 15 μέτρα (33 έως 50 πόδια) μπροστά σας.

Πρόσωπο

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ήρεμη έκφραση. Αποφύγετε να σφίξετε τα δόντια σας, καθώς αυτό στέλνει νευρικά σήματα στον νωτιαίο μυελό που κάνουν το σώμα σφιχτό.

Κεφάλι

Σημασία έχει πού στηρίζετε το μέσο κεφάλι γιατί ζυγίζει μεταξύ 7 και 10 λίβρες (3 και 4,5 κιλά), κάτι που μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη καταπόνηση. Αποφύγετε να χαμηλώσετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός, αλλά και να το τραβήξετε προς τα πίσω. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός στον λαιμό σας, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε όταν κάθεστε σε έναν υπολογιστή ή παρακολουθείτε τηλεόραση.

Ώμοι

Όταν τρέχετε, οι ώμοι πρέπει να είναι χαλαροί. Αποφύγετε να σφίγγετε τη γροθιά σας όταν το κάνετε αυτό. Επιπλέον, το τέντωμα στο στήθος και η μυϊκή ενδυνάμωση του άνω και του μεσαίου τμήματος της πλάτης μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση των σφιγμένων ώμων.

Μπράτσα

Όταν ακονίζετε τη φόρμα τρεξίματος, τα μπράτσα θα πρέπει να λειτουργούν ως έμβολα για να σας κινήσουν προς τα εμπρός. Οι αγκώνες πρέπει να είναι λυγισμένοι σε γωνία περίπου 90 μοιρών. Σπρώξτε τους βραχίονες προς τα εμπρός. θα επιστρέψουν μόνοι τους. Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερη δύναμη των χεριών σας όταν καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια σε αντίθεση με όταν κάνετε τζόκινγκ για διασκέδαση, επειδή το να κινείτε τα χέρια σας πιο γρήγορα κάνει τα πόδια σας να κινούνται πιο γρήγορα.

Χέρια

Τα χέρια δεν πρέπει να είναι σφιγμένα, αλλά δεν πρέπει επίσης να κρέμονται χαλαρά. Η καλύτερη συμβουλή για να το κάνετε σωστά είναι να οραματιστείτε να κρατάτε ένα τραγανό ανάμεσα σε κάθε αντίχειρα και δείκτη, αρκετά σφιχτά ώστε να διατηρείτε τον έλεγχο αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε να το συνθλίβετε.

Πίσω

Η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια, ο κορμός σας πρέπει να είναι παράλληλος με το έδαφος και ο αφαλός σας να τραβιέται προς τη σπονδυλική σας στήλη. Αποφύγετε να γέρνετε προς τα εμπρός ή να λυγίζετε την πλάτη σας, κάτι που μπορεί να βλάψει την αναπνοή σας ή να προκαλέσει προβλήματα ευθυγράμμισης.

Γοφοί

Όταν τρέχετε, οραματιστείτε τον εαυτό σας να ψηλώνετε με κάθε βήμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη χαλάρωση στη λεκάνη σας, η οποία υπονομεύει την ακεραιότητα του πυρήνα σας.

Γόνατα

Μην ανησυχείτε μήπως φτάσετε τις φτέρνες σας μέχρι το κάτω μέρος. Αντίθετα, στοχεύστε σε μια μέτρια αλλά όχι υπερβολική ανύψωση γονάτων σε κάθε βήμα (εκτός αν κάνετε σπριντ). Μπορείτε να αναπτύξετε καλύτερη φόρμα τρεξίματος χάρη σε αυτό.

Αστραγάλοι

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τους μπροστινούς αστραγάλους σας ως βάση, ειδικά σε πλαγιές. Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να τρέχουμε με δύσκαμπτους αστραγάλους, κάτι που εμποδίζει την απορρόφηση των κραδασμών και τον υγρό βηματισμό.

Πόδια

Κυλήστε εύκολα στο μπροστινό μέρος όταν προσγειωθείτε στο μέσο του ποδιού σας. Αποφύγετε σκόπιμα να «σβήσετε» τα δάχτυλά σας όταν το πόδι σας σηκώνεται από το έδαφος. Τα δάχτυλα των ποδιών σας μπορεί να χαλαρώσουν.

Όταν τρέχετε, να έχετε υπόψη σας όλες αυτές τις συμβουλές. Το να κάνετε συνήθεια να ελέγχετε το σώμα σας κάθε 10 λεπτά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τέλεια φόρμα τρεξίματος. Η αγνόηση της τεχνικής τρεξίματός σας μπορεί να προκαλέσει πόνους και πόνους, οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές παθήσεις.

Όταν κάνετε σάρωση σώματος ενώ κάνετε τζόκινγκ, λάβετε υπόψη τα εξής:

Αισθάνεστε ένταση στο σαγόνι ή στους ώμους;

Κρατάτε άκαμπτα τους αστραγάλους σας ή πιάνετε τις γροθιές σας;

Νιώθετε μια ίντσα πιο κοντή από ό,τι πριν ξεκινήσετε;

Η αναπνοή είναι μια καλή στρατηγική τρεξίματος.

Ορισμένοι γκουρού του τρεξίματος συμβουλεύουν να αναπνέετε από τη μύτη σας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η χρήση του στόματος και όχι της μύτης σας είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική για εισπνοή και εκπνοή. Κάνε αυτό που σου φαίνεται σωστό, τελικά. Το να έχετε ένα σταθερό ρυθμό και ένα τακτικό μοτίβο αναπνοής που ελέγχεται από τα χτυπήματα του ποδιού σας μπορεί να είναι ευεργετικό.

Leave a Reply