Οφέλη για την υγεία του τρεξίματος

30
Οφέλη για την υγεία του τρεξίματος

Δεν είστε σίγουροι αν το τρέξιμο είναι πραγματικά ωφέλιμο για εσάς; Μάθετε για την επιστήμη του τρεξίματος και πώς μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία σας.

Μετά από μια περιγραφή της επιστήμης πίσω από το πώς το τρέξιμο επηρεάζει το σώμα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την καρδιακή παροχή, το VO2 max και το όριο γαλακτικού οξέος, παρέχουμε μερικά γενικότερα πλεονεκτήματα του τρεξίματος σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερα κίνητρα για να ξεκινήσετε το τζόκινγκ.

Θα πρέπει να αισθάνεστε τα ακόλουθα στο σώμα σας μετά από τακτικό τρέξιμο:

Μια καλύτερη καρδιακή

σας ρυθμός (σε παλμούς ανά λεπτό) και ο όγκος του εγκεφαλικού σας (η ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά σας ανά παλμό) αυξάνονται όταν τρέχετε επειδή οι μύες σας λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο. Μέσω του αίματος μεταφέρεται οξυγόνο. Η καρδιακή παροχή είναι ο όγκος του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος που περνά από την καρδιά σας (CO). Καθώς προπονούνται, οι δρομείς θα βιώσουν ένα αυξανόμενο CO με την πάροδο του χρόνου.

2 Πτώση των καρδιακών παλμών σε ηρεμία

Η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά όσο κάποτε για να παρέχει την ίδια ποσότητα οξυγόνου, επειδή μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα κάθε λεπτό. Αυτό εξηγεί γιατί ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας (RHR) μειώνεται καθώς αυξάνεται το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Για παράδειγμα, το τρέξιμο ενός μιλίου σε δέκα λεπτά μπορεί να προκαλέσει τον καρδιακό σας ρυθμό να φτάσει τους 160 bpm, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες προπόνησης, το τρέξιμο με την ίδια ταχύτητα μπορεί να προκαλέσει μόνο τον καρδιακό σας ρυθμό να φτάσει τους 140 bpm. Εάν τρέχετε πιο γρήγορα, ο καρδιακός ρυθμός θα φτάσει μόνο τους 160 bpm.

3 Αυξημένη παροχή αίματος Αέρια, θρεπτικά συστατικά και άχρηστα προϊόντα ανταλλάσσονται καθώς αίμα πλούσιο σε οξυγόνο περνά μέσα από ένα μεγάλο πλέγμα μικρών τριχοειδών αγγείων. Όταν το αίμα φτάσει στους μύες, απορροφά οξυγόνο, αφήνει λίγο διοξείδιο του άνθρακα να πάει και μετά ταξιδεύει πίσω στην καρδιά. Ωστόσο, τα μυϊκά κύτταρα δεν χρησιμοποιούν όλο το οξυγόνο που μεταφέρεται από το αίμα. Η τακτική άσκηση αναγκάζει τους μύες να αναπτύξουν περισσότερα τριχοειδή αγγεία, γεγονός που ενισχύει την ικανότητα των μυών να εξάγουν περισσότερο οξυγόνο. Το τρέξιμο είναι επομένως υγιές για εσάς γιατί αυξάνει τη ροή του αίματος.

4 VO2 Max

Ένας καλά προπονημένος δρομέας μπορεί να έχει πέντε έως επτά τριχοειδή αγγεία ανά μυϊκή ίνα σε σύγκριση με τους τυπικούς δρομείς που δεν είναι τρεις έως τέσσερις. Το VO2 max είναι ο υψηλότερος ρυθμός με τον οποίο μπορεί να προσληφθεί οξυγόνο και να χρησιμοποιηθεί από τους μυς. Η VO2 επηρεάζεται από την ηλικία, τη γενετική και το φύλο (οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη VO2 max από τους άνδρες), αν και θα αυξηθεί με συχνό τρέξιμο.

Τα μιτοχόνδρια στα μυϊκά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος για να παράγουν ενέργεια όταν υπάρχει αρκετό οξυγόνο σε αυτό για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Αυτό το επιτυγχάνει με την αποσύνθεση μιας συγκεκριμένης ένωσης που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP). Δεδομένου ότι το ATP μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα μας μόνο για περίπου δύο δευτερόλεπτα κάθε φορά, πρέπει να διασπάται συνεχώς για να υποστηρίξει τη δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους. Τα μυϊκά κύτταρα παράγουν ATP αναερόβια ή όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τη ζήτηση για τη δράση.

Βελτιώσεις στο κατώφλι γαλακτικού

Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας αντοχής όπως το τζόκινγκ. Το γαλακτικό οξύ αποβάλλεται, αλλά αν παράγεται πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να αποβληθεί, περνάτε το «όριο γαλακτικού οξέος». Το τρέξιμο σε τακτική βάση θα ανεβάσει το κατώφλι, ενισχύοντας την αερόβια ικανότητα και φέρνοντάς σας πιο κοντά στο μέγιστο VO2. Θα είστε σε θέση να καταβάλετε περισσότερη προσπάθεια ως αποτέλεσμα.

Η ποσότητα και το μέγεθος των μιτοχονδρίων αυξάνονται καθώς γίνεστε πιο κατάλληλοι για να καλύψετε την αυξημένη ανάγκη για παραγωγή ενέργειας. Όταν η καρδιά ασκείται, δυναμώνει όπως κάθε μυς, και ο όγκος του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται, ειδικά αυτός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν οξυγόνο.

Χρήση λίπους ως πηγή ενέργειας Η

τακτική αερόβια άσκηση εκπαιδεύει επίσης το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως πηγή ενέργειας αντί για τους υδατάνθρακες, κάτι που είναι ένα πρόσθετο όφελος. Δεδομένου ότι το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει μια πεπερασμένη ποσότητα γλυκογόνου μόνο μέσω τακτικής άσκησης, είναι πλεονεκτικό να μπορούμε να χρησιμοποιούμε το λίπος ως υποκατάστατη πηγή ενέργειας. Η τακτική άσκηση επιτρέπει στην αποθηκευμένη μορφή υδατανθράκων του σώματος, γνωστή ως γλυκογόνο, να «εξοικονομηθεί» ή να σωθεί.

Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με μερικά γενικότερα πλεονεκτήματα για την υγεία και τη φυσική κατάσταση του τρεξίματος, υποθέτοντας ότι έχετε καταφέρει να απορροφήσετε όλη την επιστήμη:

7 Συνήθειες για την υγεία της καρδιάς

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, μια παρατεταμένη περίοδος άσκησης θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερη ανάπαυση καρδιακό ρυθμό από αυτόν που είχατε πριν ξεκινήσετε. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στο αναπνευστικό σας σύστημα, το οποίο θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

8 Βοηθήματα στη διαχείριση βάρους Το

τρέξιμο αυξάνει τον ρυθμό εφίδρωσης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να χάσετε βάρος καθώς ασκείστε πιο συχνά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τρέχετε συχνά όλη την εβδομάδα για σημαντικές χρονικές περιόδους.

9 Βοηθήματα στη μείωση του άγχους

Το τρέξιμο μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο ανακουφιστικό από το άγχος εάν έχετε υψηλά επίπεδα έντασης. Το τρέξιμο είναι μια καταπληκτική μέθοδος για να χαλαρώσετε από τις πιέσεις της ημέρας και, επιπλέον, βοηθά στην αποβολή από το σώμα της αδρεναλίνης που σχετίζεται με το στρες που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αναζωογονεί το σώμα σας: 10

Το τρέξιμο είναι επωφελές εάν η δουλειά σας απαιτεί να καθίσετε όλη μέρα ή δεν είναι σωματικά απαιτητικό. Επιπλέον, η άσκηση θα διασφαλίσει ότι το σώμα σας αναζωογονείται αφού περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας καθιστή. Μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας με την άσκηση. Ορίστε το, λοιπόν. Τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την υγεία σας που συνοδεύουν το τρέξιμο θα σας πείσουν να φορέσετε τα παπούτσια τρεξίματός σας αυτή τη στιγμή.

Leave a Reply