Οι Τέσσερις Αρχές Προπόνησης

21
Οι Τέσσερις Αρχές Προπόνησης

Η εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών αρχών της προπόνησης—εξειδίκευση, εξέλιξη, υπερφόρτωση και εξατομίκευση—σε αυτό που κάνετε μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προπονήσεις σας.

Οι παρακάτω είναι οι τέσσερις κύριοι τομείς προπόνησης στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθείτε:

1 Ειδικότητα

Είναι σημαντικό οι σωματικές καταπονήσεις που βιώσατε κατά τη διάρκεια του αθλήματος ή της περιπέτειάς σας να επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Για παράδειγμα, εάν έχετε μόνο λίγο χρόνο για προπόνηση αλλά θέλετε να αφιερωθείτε στο περπάτημα ή το ποδήλατο, θα πρέπει να εστιάσετε σε αυτές τις δραστηριότητες και όχι σε άλλα αθλήματα όπως το σκουός ή το τένις.

Εάν σκοπεύετε να ενσωματώσετε το ποδήλατο ή το περπάτημα σε ένα γενικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, δεν χρειάζεται να σας απασχολεί αυτή η αρχή. Θα πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα αυτό εάν θέλετε απλώς να εστιάσετε στο ποδήλατο ή στο περπάτημα.

2 Εξατομίκευση

Η ουσιαστική αλήθεια ότι κάθε άτομο διαφέρει μεταξύ τους είναι μια σημαντική αρχή! Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στην προπόνηση. Μην ανησυχείτε εάν ο ένας από εσάς μεγαλώσει πιο γρήγορα από τον άλλον, εάν περπατάτε ή κάνετε ποδήλατο με έναν φίλο σας και ασκείτε την ίδια ποσότητα. αυτό είναι το νόημα της εξατομίκευσης.

Μπορεί κάποιος από εσάς να βιώνει άγχος στη δουλειά ή προκλήσεις στο σπίτι, αλλά είναι εκπληκτικό τι μπορεί να έχει αντίκτυπο στην προπόνησή σας. Ακόμα κι αν η προπόνηση είχε ακριβώς την ίδια διάρκεια την επόμενη μέρα, υπάρχουν ορισμένες μέρες που η προπόνηση μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά και η επόμενη μέρα να είναι εφιάλτης. Η εξατομίκευση συμβαίνει εδώ.

3 Πρόοδος

Η ανάγκη να ανεβάσετε σταδιακά το βάρος στο οποίο υποβάλλετε το σώμα σας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού. Ενώ αυξάνεται η ποσότητα του στρες που ασκείται στο σώμα, είναι σημαντικό να συνδυάζεται η άσκηση με την ανάρρωση. Αυτό το λεγόμενο «στρες» είναι αποτέλεσμα της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης της προπόνησης.

Όλη η πρόοδος γίνεται σε μικροσκοπικά βήματα. Δεν είναι τόσο απλό όσο να κάνετε μια βόλτα δύο ωρών τη μια μέρα και μια βόλτα πέντε ωρών την επόμενη. Θα πρέπει να προχωράτε μόνο σταδιακά, περίπου κατά 5–10% κάθε φορά. Ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να αυξήσετε μόνο κατά 5% την εβδομαδιαία σας δραστηριότητα.

4 Υπερφόρτωση Η

υπερβολική προπόνηση είναι ένα πολύ διαδεδομένο ζήτημα που προκύπτει από τη μη επαρκή ανάπαυση ενώ προπονείστε. Η υπερφόρτωση, η οποία είναι η σκόπιμη έκθεση σε περισσότερη εργασία με επαρκή διαλείμματα μεταξύ των συνεδριών, δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό.

Θα αντιμετωπίσετε υπερβολική προπόνηση εάν δεν ξεκουραστείτε σωστά. Η υπερφόρτωση προκύπτει από τον κατάλληλο συνδυασμό αυξανόμενης προπόνησης και επαρκούς ανάπαυσης. Αν θέλετε να ενισχύσετε την απόδοσή σας, πρέπει να υπερφορτώσετε. Η υπερπροπόνηση θα ήταν το αντίθετο από αυτό που θέλετε.

Leave a Reply