Είστε προετοιμασμένοι για έναν αγώνα;

23
Είστε προετοιμασμένοι για έναν αγώνα;

Σκέφτεστε να τρέξετε έναν αγώνα αλλά δεν είστε σίγουροι για την ετοιμότητά σας; Αναζητήστε αυτούς τους δείκτες για να προσδιορίσετε εάν είστε έτοιμοι να εισέλθετε.

Νιώθετε ένα μείγμα φόβου, ενθουσιασμού και πιθανώς αβεβαιότητας καθώς το δάχτυλό σας ακουμπάει στο κουμπί “enter now” στον ιστότοπο του αγώνα. Οι νέοι δρομείς πιστεύουν συχνά ότι πρέπει να πληροίτε ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς πριν εγγραφείτε στον πρώτο σας αγώνα. Αλλά δεν απαιτείται να τρέξετε σε καθορισμένο χρόνο ή να είστε μέλος μιας λέσχης τρεξίματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν καθορισμένες απαιτήσεις για ορόσημα που πρέπει να έχετε επιτύχει. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν είστε προετοιμασμένοι για έναν αγώνα;

Έχετε συγκεντρώσει κάποια αξιόπιστη πρακτική.

Η πιθανότητα να έχετε ένα επιτυχημένο και χαρούμενο ντεμπούτο στον αγώνα πρέπει να μεγιστοποιηθεί, επομένως πρέπει να κάνετε κάποια προετοιμασία. Εκτός από το να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι σωματικά έτοιμο, κάνοντας αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να νιώσετε διανοητικά έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την πρόκληση ενός αγώνα. Ο βαθμός της φυσικής σας κατάστασης, οι στόχοι σας και το ιστορικό προπόνησής σας θα επηρεάσουν την προετοιμασία που θα χρειαστείτε.

Εάν δεν έχετε τρέξει ποτέ πριν, θα σας χρειαστούν γενικά 8 έως 10 εβδομάδες τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα προτού νιώθετε αρκετά σίγουροι για να αναλάβετε 5k.

Ο καθένας είναι μοναδικός, φυσικά, αλλά αν είστε νέοι στο τρέξιμο, πιθανότατα θα σας χρειαστούν 8 έως 10 εβδομάδες τζόκινγκ δύο φορές την εβδομάδα πριν νιώσετε έτοιμοι να κάνετε 5k. Απαιτείται περισσότερος προγραμματισμός για μεγαλύτερες αποστάσεις. Θα ήταν φρόνιμο να έχετε συμπληρώσει περίπου έξι μήνες προπόνησης εάν στοχεύατε για έναν ημιμαραθώνιο, για παράδειγμα. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η συνέπεια στην προπόνησή σας είναι πιο ζωτικής σημασίας από το να καταρρίπτετε ρεκόρ.

Είσαι καλά στην υγεία σου.

Η συνεπής προπόνηση απαιτεί καλή υγεία, κάτι που είναι επίσης απαραίτητο αν θέλετε να φτάσετε στην αφετηρία ενός αγώνα. Αν και είναι αυτονόητο, λάβετε υπόψη τη φυσική σας κατάσταση πριν εγγραφείτε σε έναν αγώνα. Θα εκπλαγείτε με το πόσοι δρομείς είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν έναν αγώνα αντί να δίνουν προσοχή στα σημάδια που τους στέλνει το σώμα τους.

Εάν πιέζετε με ένα κακό κρυολόγημα ή έναν ενοχλητικό πόνο, διατρέχετε τον κίνδυνο να έχετε κακή απόδοση και σχεδόν πιθανόν να καθυστερήσετε την επούλωση της ασθένειάς σας. Μάλιστα, αρκετοί διεθνείς αγώνες απαιτούν να προσκομίσετε πιστοποιητικό ιατρού ως απόδειξη της καλής σας υγείας πριν μπορέσετε να αγωνιστείτε!

Έχετε ταξιδέψει μακριά.

Είναι καλή ιδέα να έχετε ολοκληρώσει τις μικρότερες αποστάσεις—όπως 5k και 10k—τουλάχιστον μία φορά κατά την προπόνηση. Θα νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο εκφοβισμένοι από την πρόκληση που έχετε μπροστά σας, εάν το κάνετε αυτό για να βεβαιωθείτε ότι οι αρθρώσεις και οι μαλακοί ιστοί σας είναι φυσιολογικά ικανοί να χειριστούν τις απαιτήσεις που τους επιβάλλονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε περίπου το 75% της συνολικής απόστασης αγώνα κατά τη διάρκεια της προπόνησης για ημιμαραθώνιους και μαραθωνίους.

Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό ή εφικτό για μεγαλύτερα ταξίδια. Ωστόσο, εάν είστε σε θέση να τρέξετε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να σταματήσετε, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πιο άνετα σωματικά και συναισθηματικά. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε περίπου το 75% της συνολικής απόστασης αγώνα κατά τη διάρκεια της προπόνησης για ημιμαραθώνιους και μαραθωνίους.

Νιώθεις εξοπλισμένος!

Το τρέξιμο έχει ένα σημαντικό ψυχολογικό συστατικό που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται. Λίγη αυτοπεποίθηση και θετική προοπτική μπορούν να βοηθήσουν πολύ και να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοσή σας και το αν θα καταφέρετε να πετύχετε τους στόχους σας.

Το πιο δυνατό σημάδι ότι είστε έτοιμοι να τρέξετε προέρχεται συχνά από τον εαυτό σας. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και το ένστικτό σας όταν αισθάνεστε ότι θέλετε να πιέσετε τον εαυτό σας σε μια συγκεκριμένη απόσταση ή όταν ξεκινά η ανταγωνιστική σας ώθηση. Όποτε νιώθετε προετοιμασμένοι για έναν αγώνα, το πιο πιθανό είναι να είστε!

Leave a Reply